понеділок, 23 вересня 2013 р.

Блінчики на кефірі

Духм'яні, руденькі сонечка на тарілці. Ідея від katenka_m
До недавна була переконана що на кефірі тільки оладки бувають, а тут така смакота:)))))

2 ст. кефіра (у мене був домашній)

2 ст. муки
2 середніх яйця
1/2 ч. л. соди
2 ст. л. соняшникової олії
сіль, цукор за смаком


Кефір, яйця, муку, сіль, цукор перемішати, злегка взбити вручну.
В стакан крутого кип'ятка добавити 1/2 ч. л. соди, швидко розмішати і вилити в тісто, перемішати і дати постояти 5 хвилин. Добавити 2-3 ст. л. соняшникової олії, перемішати і жарити блінчики на розжареній перед тим сковорідці.

Смачного!

Сирний пиріг

Мабуть не знайдеться того хтоб не любив сирника, сирного пирого, або ж сирної запіканочки, от і я ніколи не можу встояти перед шматочком жовтогарячого духмяного смакового задоволення. Експерементувати з різними рецептами сирників теж полюбляю, вишукуючи щоб і смачно і швидко і просто. За натхнення дякую anna_mavritta - це дійсно ніжний і вишуканий смак.
Для тіста буде потрібно:

220 г муки
1 яйце
100 г цукру
100 г масла (розтопленого)

Для начинки буде потрібно:
500 г сиру (творога)
3 ст.л. сметани
3 ст.л. цукру
1 пак. ванільного цукру
2 ст.л. крахмалю (в оригіналі кукурудзяний, я брала картопляний)
1 яйце

20 г. родзинок
шоколад - шматочок для поливки
масло для змащування форми
Приготування:
Форма діаметром 24 см:
1. Духовку розігріти до 200 градусів.
2. Розмягченне масло розтерти з цукром, добавити яйце, муку і замісити тісто. Тісто получається мякеньке і повітряне, ставим на годину в холодильник (не морозим).
3. Для начинки сир, сметану (в мене була домашня), цукор, ванільний цукор, крохмаль і яйце взбити міксером до однорідності.
4. Форму для випічки змащуємо маслом. Викладаємо тісто, і розпрямляєм по формі, формуючі бортики.
5. На тісто рівномірно розприділяємо начинку. Розкладаємо родзинки в довільній формі, можна перед тим змішати з сирковою масою. Ставим в духовку на 40-60 хвилин. Застивати пиріг залишаємо у вимкненій духовці.
6. Шоколад разтопити на водяній бані. Хто має кондитерський мішочок можна малювати правильні фігурки, або ж просто ложкою в довільному порядку. Поставити пиріг в холодильник на 20-30 хвилин і подавати до столу.
Смачного!

P:S: В оригіналі ще було потрібно 1 банка консервованих абрикосів або персиків, але з родзинками теж вийшло смачно;)

Кокосовий кекс

Хто не любить кексиків! Швидко, смачно і красиво. Звісно я вірю що кексики бувають різної складності, але ж я вишукую чим полегший варіант:-)
У мене є рецептик кексів з родзинками який я постійно використовувала і не шукала нічого іншого, перевірено і звично, але натрапила на апетитне фото і рецептик від ludasandy - не втрималась щоб не спробувати. Результат получився смачнющим і румяним.

Для кекса буде потрібно:

250 г. муки
2 ч. л. розпушувача
150 г. цукру
щіпка солі
3 яйця
150 г. масла (розтопленого і остившого)
150 мл. молока
70 г кокосової стружки (для любителів можна і більше в рецепті писало 100 г)
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Взбити яйця з цукром в густу піну. Додати молоко.
2. Просіяти муку в окрему мисочку, додати розпушувач і дрібку солі, перемішати. Додавати взбиті з цукром яйця і добре все збити міксером. Вилити масло і знову взбити.
3. Додати кокосову стружку і гарно все перемішати ложкою.
4. Розігріти духовку до 180 С.
5. Вилити тісто в форму і випікати приблизно 45 хв. На готовність перевіряти зубочисткою.
Смачного!

Весняна фантазія, картопляно-баклажанна запіканка

З теплими сонячними промінчиками приходить бажання на яскраву і кольорову їжу:-)

І тоді... йде в рух все що є в холодильнику, люблю отакі абракадабри і щоб без прив'язки до рецепту, на свій смак так би мовити.

Для картопляно-баклажанної запіканки буде потрібно:

1 баклажан

6 картоплин

1 помідорка

1 морквинка

3 цибулинки (середніх розмірів)

сіль, перець (до смаку)

олія (для приготування)

зелена цибуля

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Відварити картоплю в мундирах.

2. В той час як картопля вариться, порізати напів кружельцями цибулю і поставити тушкуватись на невеликому вогні. Олії влити за своїм смаком (можна соняшникову, а можна оливкову). Я полюбляю готувати на оливковій, і дуже трішки, щоб не було надто масним.

3. Почистити моркву, порізати кружельцями і висипати тушкуватись до цибульки.

4. Баклажан перерізати навпіл, порізати напівкружельцями і висипати вслід за морквою до цибулі. Тушкувати все разом хвилин 10. Можна накрити кришкою.

5. Почистити від шкірки відварену картоплю. Порізати кружечками і викласти на сковорідку (взяти іншу), підрумянити з обох боків. М-м-м обожнюю смак картопельки в мундирах:-)

6. Розігріти духовку до 180 С.

7. На дно термостійкої каструльки налити олії (в мене скляна). Викласти шар картоплі,  посолити, поперчити, порізану помідорку, зелену цибульку і зверху викласти тушкований баклажан з морквою і цибулею. Зверху накрити все шаром картоплі, знову посолити. Чуть влити води (буквально на дно, щоб не приставало до країв форми). Накрити кришкою і в духовку на 10-15 хв.

 

Смачного!

неділя, 22 вересня 2013 р.

Вінегрет

В Піст потрібно ретельніше стежити за тим що їсти. І відразу здається що все неможна, хоча насправді, наша українська кухня, дарує багато різноманітних, поживних і вітамінізованих рецептів. Трішки фантазії і бажання для їх здійснення.
В дитинстві я страшенно нелюбила вінегрет, вмовляли його скуштувати неодноразово, а він не смакував і все тут. Цього року я вирішила спробувати зготувати його сама. Смак для мене став відкриттям.
Отож, готуємо:
Буде потрібно:
5 середніх картоплин
2 бурячка
2 морквинки
2 скл. білої квасолі
квашеної капусти (до смаку)
4 ст. л. олії (можна і оливкову)
сік половинки лимона
сіль до смаку

Кількість інградієнтів можна збільшувати або зменшувати за своїм смаком.

Приготування:
1. Відварити в мундирах (не зчищачи шкірку) картоплю, буряк і моркву. Відцідити воду, дати чуть остити і зняти зі всього шкірку. Порізати на квадратики.
2. Відварити квасолю. Остудити. Змішати з картоплею, морквою та бурячком.
3. Відтиснути від соку квашену капусту і додати в салат (до смаку).
4. Сприснути лимонним соком, посолити і додати олію.

P:S Для любителів цибульки, можна порізати і додати в салатик 2 середніх цибулинки. Особисто мені смакує без:)
Смачного!

Пиріг сливовий

Для любителів дріждьового тіста. Натхнення від olyaw.
Світлячковий пиріг. Духмяний і сонячний.
Для тіста буде потрібно:

1 ст. теплої води
60 гр. розтопленого масла
2 ст. л. цукру
1/4 ч.л. солі
1 пакетик ваніліна
1 ч.л. сухих дріждів ("Саф Момент" гарно підходять)
2,5-3 ст. муки
Для начинки буде потрібно:
600 г. сливового варення (вибрати сливи)
1 ст. л. муки
якщо варення недостатньо солодке, добавити цукор

ПРИГОТУВАННЯ:
1. В глибоку миску просіяти 1 стакан муки, додати дріжді і добре перемішати, помішуючи додати теплу воду, цукор і сіль, а також ванілін. Просіяти ще один стакан муки, перемішати, додати масло, добре розмішати до однорідності, додати решту муки і замісити гладеньке і однорідне тісто.
2. Переложити тісто в миску змащену олією, поставити в тепле місце на 1 год (тісто має підійти приблизно вдвоє).
3. Не глибоку форму (я брала тортівницю діаметром 23 см.) змастити олією і присипати меленими сухарями.
4. Сливове варення викласти в миску і додати 1 ст. л. муки, розмішати (цукор до смаку).
5. Тісто добре вимісити, поділити на дві частинки, одна чуть більша від другої (можна залишити шматочок з якого потім робитиметься оздоблення).
6. Більшу частинку тіста розкачати в коло, перенести в форму і сформувати бортики. Зверху виложити начинку. Потім розкати меншу частинку тіста, зробити невеликі надрізи і перенести на начинку. Края добре защипити. Зверху по бажанні прикраси (розочки, листочки, по фантазії). Пиріг ще на 20 хв поставити в тепле місце (можна накрити плівкою).
7. Нагріти духовку на 180 С. І випікати пиріг до золотистого кольору. Готовність перевіряти зубочисткою.
8. Чуть остудити періг в формі, потім переложити на решітку, змочити кісточку водою і злегка змастити пиріг. Накрити чистою, сухою тканиною, і дати пирогу остинути.
Смачного!!!

субота, 21 вересня 2013 р.

Пісна піца

Коли піст і ну дуже вже хочеться чогось смачненького, можна себе побалувати цією пісненькою, овочевою піцою.
Для тіста буде потрібно:


200 г. муки
2 ст.л. оливкової олії
1 ч.л. швидкодіючих дріждів
100 мл. води (теплої)
Для начинки буде потрібно:
Овочі які є в холодильнику:-)
або ж:
2 помідорки
0,5 банк. кукурудзи
1 цибулинка
50 г. стручкової квасолі (заморожена, або свіжа)
50 г. цвітної капусти

ПРИГОТУВАННЯ:
1. Тісто замісити і поставити на 30 хв. в тепле місце.
2. Духовку розігріти до 180 С.
3. Розкатати тісто і викласти в форму для випічки.
4. Поставити в духовку на 5 хв. (щоб чуть підрумянилось)
5. Викласти всі овочі, крім кукурудзи, можна більше, можна менше, на свій смак.

6. Пекти приблизно 10 хв (орієнтуватись на свою духовку), потім викласти кукурудзу. При бажанні можна потерти твердий сир. І поставити в духовку пектись, поки сир не розтопиться.

Смачного!!!

Пиріг з капусти

Вже пару років як печу цей пиріг (нажаль звідки його взяла не збереглось).
Пиріг з категорії рецептів: швидко, доступно і смачно.

Для тіста буде потрібно:
130 г. масла (можна і маргарина)
200 г. сметани (жирність не суттєва)
1 ст. л. цукру
1 шт. яйце
0,5 ч.л. соди
1 ст. муки

Для начинки буде потрібно:
250-300 г. капусти
2 шт. яйця (легко взбиті)
сіль
20 г. масла

ПРИГОТУВАННЯ:
1. Взбити 1 яйце з 1 ст.л цукру, додати сметану, сіль (щіпочку), соду і масло (перед тим розтоплене), взбити до однорідності. Додати муку і знову перемішати, щоб вийшло тягуче тісто.
2. Капусту порізати (немає різниці як), не м'яти. Посолити, додати яйця (перед тим легко взбиті) і перемішати.
3. Форму змастити маслом і присипати мукою.
4. Вилити половину тіста, потім порізану капусту (можна зверху поставити кусочок масла), вилити рештки тіста.
5. Випікати при 180 С.
P:S: Я полюбляю урізноманітнювати капустяну начинку: додаючи потерту морквочку, зелень (петрушку, кріп, цибульку), або ж творог. Смакота!

Смачного!!!

Маковий тортик

Швидко, смачно і красиво!
Полюбляю щось смачненьке з маком, чи то тортик, чи то булочка, або просто ложкою скуштувати потертий мак з цукром:-)
Спокусилась на рецептик ludasandy і надзвичайно апетитне фото.
Особисто я трішки скоротила тривалість приготування тортика, і варіації з самим маком.

Для коржів буде потрібно:
4 яйця
1 ст. мака
1 ст. цукру
1 ст. кефіра
1 ст. муки
3/4 ч.л. соди (не погашеної)
10 г. вершкового масла
Пергамент пекарський
Для крема буде потрібно:
200 г вершкового масла (мягкого, але не розтопленого)
4 ст. л. какао
1 банка згущонки (звичайної, не вареної)

ПРИГОТУВАННЯ:
1. Запарити 1 ст. мака кипятком (так щоб вода повністю покрила мак), накрити кришкою для кращого пропарювання. Як вода чуть остине злити її, і потерти мак в макітрі:-) або хто які засоби для цього має в себе на кухні.
2. Додати до мака 4 яйця, добре перемішати.
3. Включити духовку на 180 С. Готуємо масу на коржі.
4. В глибоку миску висипати цукор, кефір, муку з содою (не гасимо). Добре все перемішати ложкою. Будемо ділити на три коржі.
5. Дно форми для випічки, застелити пекарським пергаментом і змастити маслом, так як тісто без жиру, може прилипнути. Вилити третину заготовленого тіста, і поставити пектись.
6. Пекти приблизно 10 хв. Поки корж не зарумяниться (стане коричнуватим). Вийняти коржі на решітку і дати охолонути.
7. Готуємо крем: Масло викласти в глибоку мисочку (не розтоплене), додати какао, добре перемішати. Додати згущонку, перемішати. Тепер міксером до однорідності взбити, має получитись не дуже густий крем.
8. Перед тим як змащувати коржі кремом, часто поколоти їх ножем, так як вони досить щільні, і важко будуть пропитуватись. Змастити кремом.
9. Верх прикрасити за смаком і фантазією. Поставити в холодильник (бажано на ніч).

Смачного!!!

Рогалики з варенням

Спогад дитинства, духмяні рогалики, посипані пудрою...
Рецептик, і натхнення звідси, дякую!
Для тіста буде потрібно:
0,5 ст. теплого молока
0,5 ч. л. сухих дріждів
щіпочка цукру (я сипала 1 ч.л.)
110 гр. розмягшеного масла (я використовую масло меншої жирності)
1,5-2 ст. муки
пів пакетика ваніліна
густий!!! джем для начинки (у мене був яблучний мармелад, і яблучне варення)

Приготування:
1. В теплому молоці розчинити дріжді і цукор, добавити ванілін.
2. Додати розмягшене масло.
3. Просіяти муку, по чуть-чуть, замішуючи мяке тісто, поставити в тепле місце (можна замотати в харчову плівку) на 1 годину.
4. Духовку нагріти до 180 С, деко застелити пекарським пергаментом.
5. Тісто поділити на 3 частини, кожну розкатати в тоненьке коло, і порізати на трикутні сегменти (як в дитинстві мама робила), на широкий край положити трішки варення і скрутити рогалик.
6. Випікати до чуть золотистого кольору.

Смачного!